Šta sve nudi IT? 7 sjajnih prednosti programiranja i karijere u IT-ju

Šta sve nudi IT? 7 sjajnih prednosti programiranja i karijere u IT-ju | Elitna IT srednja škola

Kada treba doneti odluku koju srednju školu i koji smer upisati, osnovce više privlače one oblasti koje su zanimljive i aktuelne, dok njihovi roditelji više razmišljaju o tome koja zanimanja će im obezbediti sigurnu egzistenciju, koja zanimanja su unosnija i gde je lakše pronaći posao.

Srećom, obrazovanje iz oblasti informacionih tehnologija ispunjava želje i jednih i drugih!

Karijera u IT-ju sa razlogom je jedna od trenutno najpoželjnijih profesija svuda u svetu. Za sve vas koji razmišljate da upišete srednju IT stručnu školu i krenete tim putem, predstavljamo vam neke od bezbroj pogodnosti bavljenja programiranjem.

Dobra zarada

Prva asocijacija kada se spomene programiranje svakako jeste visoka plata. Iako to što neko ima visoku platu ne znači nužno da voli svoj posao, činjenica je da je plata čak i junior developera, to jest, programera početnika, znatno iznad prosečne plate u Srbiji, a sa usavršavanjem dolaze i povišice (detaljnije podatke o proseku plata programera možete pronaći ovde).

Treba naglasiti da je za napredovanje u IT karijeri presudno iskustvo, a ne formalno obrazovanje, pa tako sa diplomom smera elektrotehničar informacionih tehnologija srednje Elitne škole možeš brzo da napreduješ, bez obzira da li ćeš se kasnije opredeliti za IT studije ili ne.

Za sve nedoumice u vezi obrazovnog profila Elektrotehničar informacionih tehnologija u privatnoj Elitnoj školi, poseti stranicu Česta pitanja.

Lako do posla

Nije preuveličavanje reći da posla za programere ima dosta, a baš Novi Sad često se navodi kao IT centar ne samo Srbije, već čitavog regiona. Broj IT firmi u Srbiji svakodnevno raste, kao i broj stranih kompanija koje sa zadovoljstvom zapošljavaju mlade programere.

Ali važno je naglasiti i da IT firme nisu jedine koje traže kompjuteraše. Profil elektotehničar informacionih tehnologija veoma je tražen u svakoj oblasti privrede, s obzirom na to da više skoro da i ne postoji kompanija koji neki deo svog poslovanja ne obavlja u digitalnom svetu. Obrazovanje u stručnoj školi pruža širok spektar veština koje čine svakog maturanta poželjnim kandidatom za zaposlenje.

lako do posla programera

Izvor fotografije – Pexels

Jedna oblast, bezbroj mogućnosti

Zvanje programera otvara vrata velikom broju radnih mesta sa najrazličitijim zadacima, od kreiranja baza podataka, veb sajtova, aplikacija, video-igrica, preko njihovog testiranja, do analiziranja baza podataka. Programeri koje pre svega pokreće ljubav prema informacionim tehnologijama i želja za stalnim usavršavanjem imaju mogućnost da biraju projekte koji su im zanimljivi i prihvataju najrazličitije izazove, dok oni manje ostrašćeni mogu da se usavrše u jednom programskom jeziku i napreduju sve do senior developera za njega.

Koji god put više odgovara tvom karakteru, mogućnost napredovanja i visokih prihoda se podrazumevaju.

Fleksibilno radno vreme

Programeri u IT firmama imaju dosta slobode kad se radi o radnom vremenu. Uglavnom sami raspoređuju svoje obaveze u toku radnog vremena i dok god poštuju rokove, posladavci će im izaći u susret. S obzirom na to da im je za rad potreban samo kompjuter i dobra internet konekcija, često mogu deo posla da obave i od kuće.

Rad od kuće

Ako je sloboda nešto što ti je posebno važno i sviđa ti se ideja da budeš sam svoj gazda, onda je frilensing – rad na određeno vreme na projektima koje sam biraš – prava karijera za tebe. Frilenseri uglavnom nisu vezani za samo jednu firmu, već biraju pojedinačne projekte koji ih zainteresuju. S obzirom na činjenicu da je jednom frilenseru kancelarija gde god pronađe utičnicu za punjač laptopa i dobar internet, može da radi gde god poželi, kod kuće, u kafiću, u inostranstvu…

Rad od kuce u IT-ju

Izvor fotografije – Pexels

Tvoj rad će se ceniti

Serije i filmovi ne lažu, programeri stvarno rade u super atmosferi! Kvalitetne IT firme znaju da je srećan radnik – najbolji radnik. Čak i kao početnik, svaki mladi programer koji je ambiciozan i voljan da uči i usavršava se predstavlja veoma vredan resurs svakoj IT firmi. U IT kolektivu svaki početnik će brzo i lako pronaći mentora jer vlada osećaj kolegijalnosti, a svaki trud i napredak se ceni i nagrađuje, čak i bonusima!

I za kraj, ono najvažnije – biće ti zanimljivo

Četvorogodišnje obrazovanje na smeru elektrotehničar informacionih tehnologija savršen je uvod u IT karijeru, jer izučavati informacione tehnologije i baviti se njima imaju mnogo toga zajedničkog: praktičan rad, izazove, dinamično okruženje, zanimljive projekte, saradnju i negovanje međuljudskih odnosa, takmičenje ne sa drugima već sa samim sobom, stalno usavršavanje, razvijanje logičkih veština primenljivih i u svakodnevnom životu, razumevanje sveta u kom živimo i kreiranje sveta u kom će živeti buduće generacije.

Zato, ako želiš posao koji nosi sve ove pogodnosti i još mnogo drugih, zakaži konsultacije i rezerviši svoje mesto na vreme! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest