Aplikacije koje će ti pomoći da lakše učiš

Najbolje aplikacije koje će ti pomoći da lakše učiš

Dostupnost tehnologije, mobilnih telefona i interneta ima za svrhu da nam olakša svakodnevne aktivnosti i obaveze. Ipak, većina najpopularnijih aplikacija zapravo nas ometa i tera da uzaludno trošimo vreme skrolujući po Instagramu, Tik Toku, a ništa novo ne naučimo.

Klasično učenje iz knjiga je generacijama koje rastu uz tehnologiju dosadno, i potrebno je povezati tehnologiju i tradicionalne metode učenja kako bi se današnjim školarcima olakšalo sticanje znanja.

Danas ćemo ti predstaviti neke interesantne aplikacije koje će ti pomoći da savladaš školsko gradivo, bez distrakcija.

Reši se stvari koje te ometaju u učenju

Distrakcije su sve ono što te ometa u učenju, a društvene mreže su najveća, naravno. Ako proveravaš Instagram na svakih 5 minuta, ako moraš istog trenutka da pogledaš snep koji ti je prijatelj poslao, aplikacija Forest je prava za tebe.

Aplikacija Forest: Stay Focused je interesantna mnogima koji imaju probleme da ostanu skoncentrisani na učenje. Aplikacija radi tako što posadite virtuelno drvo, koji ima cilj da izraste do kraja vremena koje ste izdvojili za učenje. Ako poželiš da izađeš iz aplikacije i odeš na neku drugu, tvoje drvo će uvenuti.

Svaki put se zasadi novo drvo i tako raste tvoja mala šuma. Možeš i da se takmičiš s prijateljima ko ima više drveća u svojoj šumi.

Reši se stvari koje te ometaju u učenjuIzvor fotografije: Freepik

Odredi sebi ritam za učenje

Focus To-Do: Pomodoro Timer određuje savršen ritam za učenje. Stručnjaci savetuju da se pauza napravi na svakih 25 minuta, a nakon nekoliko sesija, malo duža pauza, od po 15-20 minuta.

Na taj način, tvoje učenje će biti produktivno i bez stvari koje će te ometati.

A sad, aplikacije za učenje…

Za učenje stranih jezika

Poznavanje engleskog jezika postalo je neophodno za gotovo svaki posao. Postoji veliki broj aplikacija koji ti nudi da učiš engleski jezik. Učenje reč po reč i napamet je gubljenje vremena.

Jedan od najefektivnijih načina da se nauči strani jezik kod kuće je gledanje i slušanje sadržaja na engleskom jeziku. Aplikacije sa interesantnim potkastima na engleskom jeziku ti mogu dosta pomoći.

Kada je reč o učenju nekog stranog jezika koji nije engleski, već godinama najpopularnija aplikacija je Duolingo. Pomoći će ti da savladaš vokabular i gramatiku nemačkog, francuskog, italijanskog, ruskog ili bilo kog jezika koji imaju u bazi. Za korišćenje Duolinga moraš dobro da znaš engleski.

Ali, da bi naučio da tečno pričaš, moraš i da vežbaš. Zato koristi priliku da razgovaraš na engleskom jeziku sa nastavnicima u školi, sa društvom ili prijateljima iz inostranstva.

Razne aplikacije za učenjeIzvor slike: Freepik

Za učenje programiranja

Ako te interesuje programiranje, postoji dosta aplikacija koje će ti pomoći da saznaš više o najkorisnijim programskim jezicima. Često se preporučue aplikacija Grasshopper, koji služi za učenje kodiranja a napravljen je za početnike, kao i Solo Learn, besplatna aplikacija, za koju kažu da na zabavan način pomaže da naučiš kodiranje.

Codeacademy Go je besplatna mobilna aplikacija koja ti pomaže da učiš uz pomoć kartica, odnosno flashcards, a jedan od zadataka je da održavaš kontinuitet, tj. streak. Tako ostaješ motivisan da redovno učiš.

Još neke trenutno zanimljive i aktuelne aplikacije za početnike su Programming Hub, Enki, Mimo i Encode, koji dolaze u besplatnoj verziji, dok plaćene daju mnogo više sadržaja.

Za ostale predmete u školi

Svoje znanje iz ostalih oblasti možeš unaprediti kroz razne zanimljive aplikacije. Većina njih je i dalje na engleskom jeziku, i kroz zanimljiv zadržaj možeš da naučiš više o istoriji, umetnosti, geografiji itd, ali i da ujedno vežbaš engleski.

Kako da nađem dobru aplikaciju?

Tehnologija se stalno razvija i svima je dostupna, treba samo pronaći način da je okrenemo u svoju korist i ne protiv nas. Da pronađeš aplikaciju koja će ti pomoći da proširiš svoje znanje iz pojedine oblasti, dovoljno je da određenu reč, na primer matematika, ili engleski jezik uneseš u prodavnicu aplikacija i isprobaš neke dok ne nađeš onu koja ti odgovara. Za programiranje je bolje da uneseni termin bude na engleskom.

Ako si zainteresovan za programiranje, uz nastavu u srednjoj školi možeš dodatno da učiš i vežbaš kod kuće preko aplikacija koje smo pomenuli ili preko nekih drugih za koje dobiješ preporuku.