Gejming industrija u Srbiji: Perspektiva i mogućnosti za buduće game developere

gaming-industrija-u-srbiji

IT sektor je trenutno jedna od najrazvijenijih industrijskih grana u Srbiji, sa tendencijom daljeg razvoja u korak sa rapidnim razvojem tehnologije.

Industrija video igara je podgrana koja u poslednjih par godina beleži ozbiljan i konstantan napredak. Ona nudi brojne mogućnosti za mlade programere i talente da grade karijeru u ovoj interesantnoj oblasti.

Trenutna situacija u srpskoj industriji video igara

Gejming industrija doživela je procvat u poslednje dve godine u Srbiji, te naša zemlja pretenduje da postane ozbiljan centar za razvoj video igara u regionu. U korist tome govore statistički podaci koji su pravi pokazatelji kakvo je trenutno stanje i u kom pravcu se ova grana IT industrije kreće.

To će najbolje pokazati izveštaji SGA  – Srpske asocijacije industrije video igara. Prema njihovim podacima, prethodne godine u srpskoj gejming industriji bilo je zaposleno oko 2000 ljudi u oko 100 timova i firmi. Zajedno su napravili 46 igrica, primarno za mobilni telefon i ostvarili prihod od 80-120 miliona evra.

Inostrane firme se interesuju za otvaranje sedišta u našoj zemlji, a postojeće kompanije planiraju da se prošire.

Trenutna situacija u srpskoj industriji video igara

Izvor slike: Pexels

Kakva je buducnost gejming industrije u Srbiji?

Procenjuje da je svaka treća osoba na svetu gejmer i tome je najviše doprineo razvoj igara za mobilni telefon, koje su sada jednakog kvaliteta kao i one za desktop računar. Ova industrija trenutno raste velikom brzinom, jača je od muzičke i filmske industrije i godišnji prihod meri se desetinama milijardi dolara. 

U Srbiju su počele da dolaze inostrane firme koje traže kvalitetan i stručan kadar i nude odlične poslovne prilike. Zanimljivo je da se inostrane firme sve češće opredeljuju za Novi Sad, koji je već jedan od glavnih IT centara u regionu. 

S obzirom da je razvoj ove industrije u našoj zemlji tek na početku, potreba za kvalitetnim kadrom je velika i tek se očekuje njen rast. Najtraženije pozicije su sve vrste programera i artista, kao i gejm dizajneri.

Kakvi se poslovi nude u gejming industriji?

U ovoj industriji, možeš da radiš na različitim pozicijama, a ključni je game developer. Posao developera je da ostvari ideje dizajnera, koji osmišljavaju priču i izgled igrice. Developeri pretaču te ideje u stvarnost kodiranjem, usput ih unapređujući. 

Pored toga, postoje pozicije QA game tester, gde je tvoj zadatak da testiraš igricu i pronalaziš greške. Artisti i game dizajneri predstavljaju kreativni deo tima, koji radi na vizuelnom osmišljavanju igrice.

Kakva je zarada?

Plata game developera je jednako visoka kao i plata bilo kog drugog programera. Više znanja, kvalifikacija i iskustva donosi i veću zaradu. Svakako su plate mnogo veće od prosečne zarade u našoj zemlji, a svakako se očekuje i porast kako se industrija video igara bude razvijala i napredovala.

Kakvi se poslovi nude u gejming industriji?

Izvor slike: Pexels

Kakvo mi obrazovanje treba da bih se zaposlio u industriji video igara?

Adekvatno obrazovanje je izuzetno bitno, a u gejming industriji najviše se zapošljavaju sa tehničkih fakulteta, sa programiranja, i to većinom iz Novog Sada i Beograda. Međutim, trenutno ne postoji puno fakulteta koji u okviru IT studija nude smerove posebno posvećene razvoju video igara, ali sa napretkom gejming industrije očekuje se velika promena i na tom polju.

Potrebna je reforma obrazovanja i više smerova koji će učenike i studente pripremiti za ovaj posao. Otvaranje IT odeljenja u gimnazijama i prelaskom na savremeno gradivo iz informatike i programiranje stvari kreću u pravom smeru. Smer Elektrotehničar informacionih tehnologija pruža odličnu pripremu za dalje školovanje i odličan je prvi korak ka tome da postaneš profesionalni game developer.

Zaključak

Očekuje se da srpska gejming industrija tek doživi svoj procvat. Stoga, ovo je odlična prilika da radiš interesantan i kreativan posao, koji je pritom i odlično plaćen. 

Za sve informacije o obrazovnom profilu EIT, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.