Kako da izabereš srednju školu po svojoj meri?

Kako da izabereš srednju školu po tvojoj meri?

Izbor prave srednje škole za neke učenike ne predstavlja problem, jer rano shvate u kom smeru žele da se kreće njihovo dalje obrazovanje. Ipak, više je onih koji nisu sigurni čime žele da se bave ili imaju više interesovanja pa im je teško da se odluče za ono koje im najbolje leži. Za neke je donošenje odluke o izboru srednje škole zaista stresno jer se plaše da im se neće svideti ili da će se predomisliti. 

Da bismo ti pomogli da se lakše opredeliš, pitaćemo te da razmisliš o sledećim stvarima.

Kakva su ti interesovanja?

Koji su ti predmeti najinteresantniji u školi? Da li ti dobro ide matematika i hoćeš više da naučiš ili bi radije da usavršavaš neki strani jezik? Možda te interesuju računari ili ti je medicina najprivlačnija?

Razmisli šta voliš da učiš, a šta ti je teško da razumeš. Ako ti ne ide gramatika, možda je bolje da izabereš školu u kojoj nije akcenat na jezicima. Polako sužavaj izbor eliminisanjem onih koje te ni malo ne interesuju, zatim onih koji ti teže idu i na kraju izaberi par najprivlačnijih smerova. Raspitaj se o smerovima, pogledaj spisak predmeta kako bi pronašao onaj koji ti najviše odgovara.

Da li bi radije izabrao državnu ili privatnu srednju školu?

Državna srednja škola je besplatna i predstavlja tradicionalan izbor, ali treba se informisati koje su sve prednosti privatne srednje škole. Pored individualnog pristupa učenicima i radu u manjim grupama, tu su i obično dosta savremenija nastavna sredstva, kao i mogućnost stručne prakse, kojima moderne privatne srednje škole raspolažu. 

Kada je reč o informacionim tehnologijama, izuzetno je bitno da se ide u korak sa razvojem tehnologija, da je oprema savremena a nastava interaktivna, o čemu privatne škole u današnje vreme vode mnogo više računa nego državne.

Da li bi radije izabrao državnu ili privatnu srednju školu?

Izvor slike: Pexels

Gde želiš da pohađaš srednju školu?

Neki učenici će upisati najbližu srednju školu jer im je tako najlakše. Može se desiti da kasnije budu nezadovoljni jer samo zato što je najbliža, ne znači i da je najbolja za njih. Škole u gradu su dosta dobro povezane prevozom sa bilo kojim delom grada. Što se tiče učenika koji zbog škole putuju iz sela u grad, međugradski prevoz u današnje vreme dobro funkcioniše. 

Dobro prouči kako da dođeš do škole koju želiš da pohađaš, da ti ne bi odlazilo previše vremena na putovanje od škole do kuće i nazad. 

Da li želiš gimnaziju ili srednju stručnu školu?

Gimnaziju biraju oni koji žele na fakjultet, ali još uvek ne znaju šta bi studirali. Potrebno je samo izabrati prirodne ili društvene nauke, pa shodno tome izabrati i smer. 

Pored toga, gimnazije sada nude i jezičke i IT smerove, koje su odlična osnova za one koji znaju da će ovim da se bave u budućnosti. Kako su informacione tehnologije jedna od najprofitabilnih karijera trenutno, dosta učenika se interesuje baš za ovaj smer. Njega možeš pronaći ne samo u gimnazijama nego i u srednjim stručnim školama i odličan je za  one koji žele da se bave programiranjem u budućnosti. 

Stručne srednje škole su za one koji već znaju čime bi želeli da se bave u životu. Ove škole su odlična osnova za dalje školovanje, odnosno studiranje. Elitna ekonomska škola nudi veliki izbor stručnih smerova, koji mogu biti priprema za dalje studiranje, kao i smerove kako III tako i IV stepena, posle kojih se odmah možete zaposliti. Trenutno najaktuelniji obrazovni profil je Elektrotehničar informacionih tehnologija koji nudi stručne predmete i odličan početak karijere programera. 

Poseti ili kontaktiraj škole koje su ti interesantne

Većina srednjih škola ima sajt gde možeš da dođeš do gotovo svih informacija koje te interesuju. Ipak, ako želiš da lično osetiš duh škole i razgovaraš sa direktorom, najbolje je da sa roditeljima posetiš školu lično. Tako ćeš moći da pitaš sve što te zanima i pogledaš unutrašnjost škole i osetiš atmosferu pa odlučiti da li ti se škola sviđa ili ne.

Pozivamo te da sa roditeljima posetiš našu školu i saznaš više o obrazovnim profilima koje nudimo!  Kontaktiraj nas putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt i zakaži konsultacije još danas.