Kako i zašto da postaneš turistički tehničar?

kako-da-postanem-turistički-tehničar

Svi koji vole putovanja i zaljubljeni su u istraživanje evropskih i svetskih gradova, kao i egzotičnih destinacija, maštaju o tome da jednog dana njihov posao uključuje i putovanja. Najbolji izbor za one koji je ovakav posao primamljiv je posao turističkog tehničara.

Hajde da vidimo šta je u opisu posla turistički tehničar i kako to možeš postati.

Šta sve može da radi turistički tehničar?

Turistički tehničar može da radi u turističkoj agenciji, gde će biti zadužen za sastavljanje turističkih aranžmana, organizaciju putovanja, prikupljanje dokumenata. Oni su posrednici između hotela i odmarališta i turista, i nastoje da pruže adekvatnu uslugu onima koji žele da posete određeno turističko mesto.

Pored toga, turistički tehničar može biti i turistički vodič. U tom slučaju, potrebno je da osoba zna sve bitne informacije i zanimljivosti o određenoj lokaciji, kao i da daje predloge za interesantne lokalne atrakcije. Turistički vodič brine o putnicima i nastoji da njihovo putovanje bude što ugodnije i interesantnije. To je osoba od poverenja kojoj se turisti mogu obraditi za sve što ih zanima.

Turistički tehničari često nađu posao i u hotelijerstvu, kako su ovi poslovi blisko povezani. Hotelijerstvo je jedan od obaveznih predmeta na smeru turistički tehničar.

Za koga je ovaj smer?

Ovaj smer je odličan za sve kojima klasičan kancelarijski posao nije primamljiv, već žele da se bave nečim dinamičnim, novim i drugačijim. Savršen je za one koji vole da upoznaju druge kulture i različite ljude, kao i da svoje znanje dele sa drugima.

Osoba koja odluči da postane turistički tehničar treba da bude komunikativna, interesantna, kao i odgovorna i da poseduje dobre organizacione sposobnosti.

Turistički tehničar - Za koga je ovaj smer?Izvor fotografije: Pexels

Kako da postanem turistički tehničar?

Da bi postao turistički tehničar, potrebno je da se za to i školuješ, tako da je odabir odgovarajuće srednje škole prvi korak. Tu ćeš savladati osnove i sve što ti treba da se time nakon školovanja baviš ili da nastaviš da nadograđuješ svoje znanje daljim školovanjem na fakultetu.

U Elitnoj ekonomskoj školi i gimnaziji, smer Turistički tehničar je izuzetno popularan. Pored obaveznih predmeta, tu su i stručni predmeti, struktuirano raspoređeni po godinama. Pored učenja dva strana jezika, tu su i drugi interesantni predmeti kao što su agencijsko i hotelijersko poslovanje, ekonomika turizma, marketing u turizmu, psihologija, i tako dalje. Ceo spisak predmeta za smer Turistički tehničar možeš pogledati ovde.

Šta dalje?

Nakon završene srednje škole za turističkog tehničara, možeš odmah da tražiš posao u nekoj od agencija, a možeš i da apliciraš za licencu za turističkog vodiča.

Možeš i da nastaviš školovanje u tom pravcu i upišeš višu školu, kako bi stekao više znanja i više prilike za posao. Viša ugostiteljska je često popularan izbor, a ima i onih koji žele da idu dalje.

Nakon završene srednje škole, možeš da nastaviš školovanje i na državnom ili privatnom fakultetu istog ili sličnog usmerenja, u zemlji kao i u inostranstvu. Čak i ako se predomisliš i rešiš da se nakon završene srednje za Turističkog tehničara posvetiš nečem sasvim drugom, možeš da upišeš bilo koji fakultet, osim medicinskog.

Šta dalje nakon završene srednje škole za turističkog tehničara?Izvor fotografije: Pexels

Da li je lako naći posao nakon završene srednje škole?

Konkurencija je trenutno jaka u svim oblastima, i u mnogima nije baš jednostavno doći do posla. To važi i za turizam. Naravno, svako ko se trudi i već u srednjoj školi koristi priliku da se dokaže i da stekne praktična iskustva, lakše će kasnije doći do posla.

Zato, ako je ovo nešto što zaista voliš da radiš i u čemu uživaš, potrudi se da se u tome i istakneš. Raspitaj se kod svojih nastavnika i poznanika na vreme gde možeš da ideš na praksu, i da naučiš što više i primeniš svoje znanje. Tako ćeš mnogo lakše uspeti u ovom ali i u bilo kom drugom poslu.

Zaključak

Smer turistički tehničar je za one koji vole dinamičan i interesantan posao, i pravi izbor za sve koji žele da se zaposle odmah nakon srednje škole. Zato nas kontaktiraj već danas da saznaš više o ovom smeru i o samoj školi, ili nas poseti lično. Sve informacije o brojevima telefona i adresi su na stranici Kontakt. Vidimo se!