Iz ugla profesionalca: Kako izgleda radni dan programera frilensera?

Kako izgleda radni dan frilensera

Jedna od stvari koja najviše zanima buduće programere je kako bi im izgledao radni dan. Svi smo mi različiti i ne odgovara svakome radno vreme od 9 do 5. Neki programeri se radije opredeljuju za rad od kuće ili sa neke udaljene destinacije, kao frilenseri.

Srećom, IT oblast nudi više opcija i važno je upoznati se sa njima pre nego što definitivno odlučiš koju karijeru ćeš izabrati. Zato ćemo pokušati da ti dočaramo kako izgleda radni dan frilenser programera.

Radni dan jednog frilensera

Frilenseri nemaju stalno zaposlenje, već rade na pojedinačnim projektima koje odaberu. Rade samostalno, uglavnom od kuće. Nemaju određeno radno vreme, već sami organizuju svoj radni dan u odnosu na to koliko posla imaju.

Na početku radnog dana, frilenser prvo proverava mejlove, odgovara na njih i po potrebi, podnosi izveštaj trenutnom klijentu ili klijentima o tome kako projekat napreduje ili traži dalje instrukcije. U dogovoru sa klijentima organizuju sastanke koje uglavnom obavljaju preko telefona ili video-poziva, jer često rade za klijente iz drugih gradova, ili čak država. 

Fleksibilnost koja nije za svakoga

Iako su okolnosti mnogo drugačije nego one u firmama, jer frilenseri mogu da rade od kuće, iz kafića, ili sa bilo kog drugog mesta sa dobrom wi-fi konekcijom, taskovi na kojima rade frilenseri ne razlikuju se mnogo od onih koje obavljaju programeri zaposleni u IT firmama, s tim što je frilenser u isto vreme i junior, i senior, i menadžer projekata, i kafe-kuvarica.

Stoga su posvećenost, predanost i dobra organizacija preduslov za uspeh u frilensingu, jer nema ko da te nadgleda ili požuruje, a poštovanje rokova je prioritet.

fleksibilnost-frilensera-programera

Samodisciplina kao preduslov za uspeh

Radno vreme frilensera zavisi od toga koliko posla ima tog dana, što je mač sa dve oštrice. Svako ko radi od kuće lako može upasti u zamku odlaganja do poslednjeg momenta, što vodi neprospavanim noćima provedenim za ekranom i nepotrebnom stresu.

S druge strane, dobro organizovan i uhodan frilenser efikasno će obaviti svoje zadatke u određenom periodu dana koji mu najviše odgovara i osloboditi ostatak dana da ga provede onako kako želi.

Frilensing ili rad u IT firmi: šta je bolje?

Ne postoji jedan tačan odgovor na ovo pitanje.

Rad od kuće i fleksibilno vreme možda zvuče kao manje zahtevna opcija, ali problem sa kojim se frilenseri svakodnevno suočavaju je pronalaženjem posla gde se oslanjaju na internet platforme, sa čim dolazi i neredovna i nesigurna zarada, pa se tako neretko dešava da uopšte nemaju posla neko vreme, pa da zatim neko vreme imaju toliko posla da rade i po 10-12 sati dnevno.

S druge strane, rad programera u IT firmi znači sigurnu platu, ali podrazumeva osmočasovno radno vreme i monotonu rutinu, bez previše slobode i sa vrlo ograničenim slobodnim vremenom.

Frilensing ili rad u IT firmi?

Odakle početi?

Smer elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj gimnaziji pruža dobru osnovu za obe karijere. Za koju ćeš se odlučiti zavisi od tvojih osobina i ambicija.

Zato rezerviši svoje mesto na vreme i već u septembru kreni ka svom cilju. IT diploma znači sigurnu karijeru, na tebi je samo da odlučiš koju!