Koliko mogu da zaradim od programiranja u Srbiji, a koliko u svetu?

plate programera u Srbiji i svetu

Svima je već dobro poznato da se programiranje smatra najunosnijim zanimanjem, a da je plata programera višestruko veća od prosečne plate u Srbiji. Međutim, iako jeste istina da programeri zarađuju više od mnogih drugih profesija, važno je imati što preciznije informacije u vezi sa svim aspektima ove karijere pre nego što odlučiš da se za nju usavršavaš i upišeš smer elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj gimnaziji.

Zato u nastavku otkrivamo kolike su tačno plate programera u Srbiji i regionu, kolike u svetu, kao i od čega njihova visina zavisi i kako je moguće povećati zaradu.

Kolika je prosečna plata jednog programera u Srbiji?

Detaljno istraživanje domaćeg sajta posvećenog poslovanju u oblasti informacionih i drugih tehnologija Startit.rs sprovedeno 2019. godine pokazalo je da se prosečna plata programera u Srbiji polako ali sigurno povećava i da trenutno iznosi 696€ za junior developere, 1 444€ za mediore i čak 2 619€ za seniore. Cifre ne lažu, čak i programer početnik koji je tek dobio svoj prvi posao zarađuje značajno više nego početnici u mnogim drugim profesijama.

Prosečna visina plate programera jasno pokazuje da je ovo tržište itekako unosno, pre svega zbog sada već brojnih stranih IT kompanija koje dolaze u Srbiju, u kojima su uslovi rada veoma dobri.

Pogledaj kako izgleda prosečan radni dan programera u IT firmi.

Koliko iznosi prosečna zarada frilensera u Srbiji?

Osim klasičnog zaposlenja u firmi, programeri se često odlučuju i da rade kao frilenseri, to jest, da rade samostalno na pojedinačnim projektima za različite klijente. Prednosti frilensinga su višestruke i uključuju fleksibilno radno vreme i slobodu da sami biraju projekte na kojima žele da rade, ali i mogućnost veće zarade od fiksne plate, jer frilenser nije obavezan radnim vremenom, već može da radi koliko želi.

Međutim, zarada frilensera zavisi od potražnje, pa se neretko dešava da frilenser ne može da pronađe projekat za sebe neko vreme, što znači slabiju ili nikakvu zaradu. Zato se čak trećina programera u Srbiji odlučuje da se frilensingom bavi pored stalnog posla, „sa strane”, pokazuje istraživanje. Ovo je sjajan način ne samo da se poveća zarada (frilensing se obično naplaćuje po satu, a satnica je između 40 i 60 € u zavisnosti od programskog jezika i iskustva), već i da se stekne dragoceno iskustvo.

Više o tome kako izgleda prosečan radni dan programera frilensera.

Koliko iznosi prosečna plata programera u Srbiji?

Izvor fotografije: Pexels

Kolike su plate programera u regionu?

Plate programera u ostalim zemljama regiona nešto su niže. Hrvatski programeri sa oko 4 godine iskustva (mediori) u proseku zarađuju između 1200 i 1400€ mesečno; u Crnoj Gori je broj programera relativno mali i oni zarađuju od 600€ kao juniori do 2100€ kao seniori; u Bosni i Hercegovini juniori zarađuju u proseku 420€, a seniori 1300€ mesečno. U Sloveniji, gde postoji manjak programera, plate juniora su značajno veće i iznose oko 1000€, dok su plate seniora slične kao u Srbiji.

A u svetu?

Kao i u svim drugim profesijama, plate programera u inostrastvu u skladu su sa životnim standardom i znatno se razlikuju od države do države. Ubedljivo najviše zarađuju programeri u Švajcarskoj, koji na godišnjem nivou na poziciji juniora zarađuju oko 60 000€, a na poziciji seniora mogu da zarade i do 100 000€.

Odmah zatim slede Sjedinjene američke države, gde se IT razvija brže nego bilo gde u svetu i gde je potražnja za programerima ogromna. Plata juniora u Americi je oko 30 000€ (36.000 dolara) godišnje, ali sa iskustvom, raste i do 80 000€ (100 000 dolara) za seniore.

U Nemačkoj godišnja plata juniora iznosi oko 45 000€, a seniora oko 60 000€.

Plate frilensera u svetu

Izvor fotografije: Pexels

Da li plata zavisi od stepena formalnog obrazovanja?

Uslovno rečeno, da, prosečna plata programera povećava se sa stepenom formalnog obrazovanja, pokazalo je istraživanje sajta Startit. Programeri sa završenom IT srednjom školom mogu da očekuju prosečnu mesečnu platu od nešto ispod 1500€, a sa završenom višom školom ili fakultetom oko 1600€. Programeri sa master diplomom zarađuju u proseku 1800€, a sa doktoratom i preko 2000€.

Međutim, u sektoru informacionih tehnologija prioritet je sposobnost, a ne formalno obrazovanje, pa tako plata u oblasti IT-ja raste sa iskustvo i usavršavanjem. Konstantnim radom na sebi ove razlike mogu se izjednačiti. IT firme prepoznaju potencijal u mladim programerima i ulažu u svoje zaposlene kroz plaćene prakse za početak, zatim programe mentorstva i stručna usavršavanja u zemlji i inostranstvu.

Koji programski jezici su najunosniji?

Za kraj, važno je naglasiti da nisu svi programski jezici podjednako plaćeni. Visina plate programera zavisi od toga kojim programskim jezikom barata. Najplaćeniji su C++ i .Net programeri, zatim Android developeri i Java programeri, a najniže plate imaju JavaScript, ASP.NET i PHP programeri.

Potražnja za programskim jezicima menja se tokom vremena, a savladavanje svakog novog programskog jezika povećava vrednost programera. IT sektor jedna je od retkih oblasti privrede gde konstantno učenje i rad na sebi ne prolaze nezapaženi.

Između ostalog, poznavanje više programskih jezika koje neizostavno dolazi sa godinama rada jedan je od razloga za vrtoglavo visoke plate seniora.

Odakle da počneš?

Smer elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj gimnaziji pruža dobru osnovu za obe karijere. Za koju ćeš se odlučiti zavisi od tvojih osobina i ambicija.

Zato rezerviši svoje mesto na vreme i već u septembru kreni ka svom cilju. IT diploma znači sigurnu karijeru, na tebi je samo da odlučiš koju!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest