Prednosti bavljenja informacionim tehnologijama u Novom Sadu

Prednosti bavljenja informacionim tehnologijama u Novom Sadu

Reklo bi se da već i vrapci na grani znaju da je programiranje vrlo perspektivan posao već nekoliko godina unazad i da mu se smeši blistava budućnost. Visoke plate, dinamično okruženje i stalna potražnja samo su neke od prednosti karijere u IT sektoru.

Novi Sad je trenutno glavni IT centar u Srbiji i regionu, sa velikim brojem firmi koje su u stalnoj potražnji za novim programerima. Nedostaje im kvalitetan kadar – programeri sa iskustvom ili pak odličnim obrazovanjem. Zbog toga je potrebno da već sada počneš da se pripremaš, kako bi osigurao svoje radno mesto u IT sektoru u bližoj budućnosti. 

Šta nudi Novi Sad kao glavni IT centar u Srbiji?

Novi Sad je sedište velikih domaćih i inostranih firmi i njihov je glavni razvojni centar. Zapošljavaju veliki broj IT stručnjaka koji rade na projektima za velike inostrane kompanije. Programerske firme stalno su u potrazi za vrhunskim IT stručnjacima ali i mladim talentovanim programerima, kojima će pružiti mogućnost usavršavanja i napredovanja na više pozicije. 

Najveže programerske firme u Novom Sadu već na fakultetu pripremaju mlade talente za rad, tako što imaju svoje specijalizovane smerove i stipendiraju njihove studuje, da bi im ponudili posao odmah nakon diplomiranja. Tako ih pripremaju za stručne i specifične potrebe jedne privatne firme. 

Kakvi su uslovi za rad u ovakvim firmama?

Samo teorijsko znanje koje se stiče školovanjem nije dovoljno – potrebno je dosta praktičnog rada da bi se postao dobar, a zatim i vrhunski programer. 

Velike IT firme u Novom Sadu brinu o svojim zaposlenim i ulažu u njihovo usavršavanje. Omogućavaju im pristup plaćenim obukama i treninzima na kojima će saznati o novinama u IT svetu i ići u korak sa tehnologijom koja se stalno razvija. Pored toga, nude razne pogodnosti kao što je fleksibilno radno vreme, kao i odlične radne uslove.

Kakvi su uslovi za rad u IT firmama u Novom Sadu

Izvor slike: Pexels

Kolike su plate programera u Novom Sadu?

Prosečna plata programera u Novom Sadu je oko 1100 evra. Programeri na junior pozicijama imaju prosečnu platu od 917 evra, dok je na poziciji senior prosečna plata nešto viša od 1600 evra.

Interesantno je da su juniori u Novom Sadu plaćeniji od onih u Beogradu, gde prosečna plata na ovoj poziciji iznosi 752 evra. Kada uporedimo prosečne plate na ostalim pozicijama u Beogradu i Novom Sadu, dolazimo do zaključka da su u Beogradu plate oko 200 evra više.

Kakva je potražnja za programerima u Novom Sadu?

IT industrija je trenutno u velikoj ekspanziji. Svako novo otkriće i napredak, kao na primer, kreiranje novog programskog jezika, automatski znači novo zanimanje. Stoga možemo reći da je karijera u ovoj oblasti jedan od najsigurnijih izbora za budućnost. 

Trenutno je ponuda poslova veća od ponude stručnjaka i postoji veliki broj radnih mesta koji čekaju nove programere sa adekvatnim znanjem ili iskustvom. Malim i velikim kompanijama potrebni su i početnici bez iskustva, koji prolaze njihovu obuku i osposobljavaju se za rad. Konstantim usavršavanjem, dolaze na više pozicije i do bolje zarade. Sticanjem iskustva, dobijaju priliku da rade u najboljim firmama u zemlji i u inostranstvu a veliki broj njih zarađuje radeći i kao frilenseri. 

Kakve su prilike za obrazovanje za IT u Novom Sadu?

Kako trenutno važi za najznačajniji IT centar u regionu, Novi Sad nastoji i da pruži mogućnost adekvatnog obrazovanja. Najviše programera dolazi za Fakulteta tehničkih nauka, ali ima i onih koji završavaju kurseve i samostalno se usavršavaju.

Srednje škole i gimnazije sada nude posebne smerove za buduće programere. Smer elektrotehničar informacionih tehnologija jedan je najsveobuhvatnijih i savršena je osnova za dalje usavršavanje i ostvarivanje različitih karijera, što kroz fakultetsko obrazovanje, što kroz rad i praksu. Ovaj smer priprema učenike za sve računarske smerove na fakultetima i visokim školama, od elektrotehnike, preko softverskog inženjeringa, pa sve do grafičkog dizajna.

Izvor slike: Pexels

Kako da se zaposlim kao programer?

Zaposlenje se pronalazi na više načina, a onaj kome ne manjka znanja i sposobnosti, lako će naći svoje mesto. IT firme najčešće nove zaposlene traže preko poslovne društvene mreže Linkedin ili preporukom nekog od već zaposlenih. 

Prednost Elitne ekonomske škole je što se nalazi u samom IT centru i raspolaže vrhunskim nastavnim kadrom od kojih neki od njih rade i na državnom fakultetu. Posao programera dobija se najčešće po preporuci, pa je prednost biti povezan sa ljudima iz iste branše i u centru zbivanja. 

Za sve informacije o obrazovnom profilu EIT, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.