Privatna ili državna IT srednja škola: prednosti i nedostaci

Privatna ili drzavna IT skola, prednosti i nedostaci

Nakon donošenja odluke da je obrazovanje iz IT oblasti pravi izbor i da li se odlučiti za srednju stručnu školu kao osnov za IT studije, na redu je sledeća veoma važna odluka: da li je bolji izbor privatna ili državna IT škola?

Davno je prevaziđen stav da se u privatnim školama ne dobija kvalitetno obrazovanje. Naprotiv, u poslednjih nekoliko godina, privatne srednje škole u Srbiji istakle su se kao ravnopravna alternativa državnim školama po mnogim kriterijumima, dok u nekim stvarima i prednjače.

Za sve buduće IT-jevce i njihove roditelje koji nisu sigurni da li je bolja opcija privatna ili državna srednja škola, evo kratkog pregleda sličnosti i razlika.

Akreditacija

Za početak, važno je naglasiti da je pred zakonom Republike Srbije privatna srednja škola potpuna izjednačena sa državnom, što znači da se prilikom upisa na državni ili privatni fakultet ili zapošljavanja ne pravi razlika između diploma.

U poslednjih nekoliko godina, ispostavilo se da se diploma privatne srednje škole čak više ceni u inostranstvu nego diploma državne škole. Završeni obrazovni profil elektrotehničar informacionih tehnologija Elitne škole priznat je u preko 100 svetskih zemalja. Diploma Elitne škole priznaje se u svim zemljama koje su potpisale Hašku konvenciju o uzajamnom priznavanju javnih isprava iz 1961.

Akreditovane privatne srednje škole prate plan i program u skladu sa zahtevima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i imaju rešenje o ispunjavanju propisa koji se odnose na uslove za rad. To dokazuje da su i državne i privatne srednje škole pod nadzorom Ministarstva, što garantuje kvalitet obrazovanja.

Akreditacija - Elitna škola

Pristup učeniku

Jedan od najvažnijih faktora koji određuju kvalitet znanja je pristup predavača učeniku. To ne podrazumeva samo kvalitet predavanja, već i način na koji predavači komuniciraju sa učenicima, u kojoj meri su im dostupni i koliko pažnje posvećuju napretku svakog učenika pojedinačno.

Najveći nedostatak državnih škola je činjenica da u odeljenju često ima i preko 30 učenika, pogotovo na popularnim smerovima kakav je IT. Državne škole često imaju cenjene stručnjake za predavače, ali usled velikog broja učenika oni nemaju mogućnosti da se posvete potrebama svakog učenika, što dovodi do nesavladanih lekcija i niskih ocena.

U privatnim državnih školama, praksa je da se nastava odvija u malim odeljenjima od oko 20 učenika koji se na stručnim predmetima često dele u još manje grupe. Na taj način se obezbeđuje bolja komunikacija između učenika i predavača i diferenciran pristup prilagođen svakom učeniku, što je od posebnog značaja na IT smeru gde učenici savladavaju praktične veštine.

Nastavni kadar i nastavne metode

Usled lošijih uslova rada i niskih primanja, stručnjaci iz različitih oblasti često zaziru od predavanja u državnim školama. Budžet privatne škole, s druge strane, nije određen ograničenjima koji važe u javnom sektoru, te privatne škole imaju više mogućnosti da obezbede najcenjenije stručnjake za predavače.

U poslednjih nekoliko godina, sve se više stavlja fokus na interaktivnu nastavu koja obezbeđuje dubinsko razumevanje gradiva umesto površnog učenja napamet, bilo da je u pitanju privatna ili državna škola. Međutim, interaktivna nastava iziskuje dosta vremena, te u velikim odeljenjima često nije moguća.

Savremene nastavne metode podstiču kreativno i kritičko mišljenje, a tokom procesa razvijanja ovih veština učeniku je potreban individualistički pristup i otvorena komunikacija sa predavačem. Ova dva uslova, nažalost, često nisu ispunjena u državnim školama.

Nastavna sredstva

U 21. veku, učenicima je potreban savremeni pristup obrazovanju. S obzirom na specifičnost zvanja elektrotehničar informacionih tehnologija, kvalitet obrazovanja umnogome je uslovljen pristupom najsavremenijim tehnologijama i kvalitetnoj opremi.

Usled nedostatka sredstava, oprema u državnim IT školama često je zastarela i ne može da pruži savladavanje svih veština potrebnih za započinjanje nekih od brojnih IT karijera dostupnih nakon mature.

Moderna nastavna sredstva u Elitnoj školi

Cena

Možda i najočiglednija prednost državne škole u odnosu na privatnu jeste činjenica da je obrazovanje u državnoj školi besplatno, ako se izuzmu troškovi udžbenika i ostale školske opreme.

Privatne škole podrazumevaju plaćanje godišnje školarine. Po visini školarine, privatne škole se mogu značajno razlikovati jedne od drugih, te školarina može iznositi i do 15 000 evra po godini.

Cena školovanja na smeru elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj gimnaziji iznosi 1300 evra godišnje, uz mogućnost plaćanja na 10 mesečnih rata.

Više informacija o upisu u novu školsku 2021/22 potražite na stranici Upis. Zakažite konsultaciju i posetite nas lično u prostorijama škole, ili nas kontaktirajte putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.