Šta je QA i koje profesionalne mogućnosti nudi?

Šta je QA i koje profesionalne mogućnosti nudi?

Informacione tehnologije su široka oblast i ne podrazumevaju samo programiranje. Ukoliko te interesuju računari, ova industrija ima da ponudi još dosta mogućnosti za posao, a da to nije programiranje.

Da li znaš čime se bavi QA tester? Nastavi da čitaš, možda otkriješ da je baš to ono čime želiš da se baviš u budućnosti.

Šta je QA tester?

QA je skraćenica od quality assurance, tj provera kvaliteta. QA tester je izuzetno bitna osoba u IT firmi. Njegov zadatak je da testira softvere, da pronalazi greške i bagove i proveri da li određeni program besprekorno funkcioniše pre nego što se pusti u rad. Posao je odgovoran jer sve greške koje se ne uoče na vreme mogu mnogo da koštaju firmu. 

QA tester se brine i za to da određeni program, aplikacija ili igrica bude jednostavna za korišćenje. Pored toga, proverava i funkcionalnost programa, korisnično iskustvo, bezbednost podataka itd. Zato mora dosta da komunicira sa ostalim članovima tima, programerima i dizajnerima, kako bi finalan proizvod bio besprekoran.

Da li QA tester treba da poznaje programiranje?

Tester ne treba da poznaje programiranje, ali je u velikoj prednosti ako zna osnove. Tako može predvideti na šta programer nije obratio pažnju. Postoji manuelno testiranje, gde tester ne mora da zna ništa o programiranju i automatsko testiranje, koje traži poznavanje određenih programskih jezika od kojih je najpopularniji Python, C++ i Java.

Šta je QA i koje profesionalne mogućnosti nudi?

Izvor slike: Pexels

Koje su prednosti ovog posla?

Prednosti ovog posla su brojne. Prvenstveno, to je interesantan posao koji te tera na razmišljanje i stalno usavršavanje. Zatim, prilike za zaposlenje su odlične. Već dobro znamo da se informacione tehnologije stalno razvijaju pa potražnja za stručnjačima u ovoj oblasti stalno raste. Kako su firme u stalnoj potražnji za programerima, tako su u potražnji i za QA testerima.

Možeš da radiš u firmi i napreduješ do visoke pozicije i plate, a možeš da radiš i kao frilenser i sam organizuješ svoje vreme i biraš projekte. Pored toga, ovo je posao koji može da se radi i od kuće, ako za to imaš uslove, što je u današnje vreme jedna od velikih pogodnosti.

Kakva je zarada?

Jedna od najvećih prednosti ovog posla je odlična plata. Prosečna plata QA testera na Junior poziciji iznosi 740 eura, za mediore 917 eura a za seniore 1.360 eura. U velikoj su prednosti oni koji završe neki od fakulteta koji će ih pripremiti za ovaj posao, ali to nije presudno, najbitnije je koliko neko dobro radi svoj posao, trudi se da napreduje i uči nove stvari.

Kako da postanem QA tester?

Najbolje je da počneš na vreme da se upoznaješ sa osnovama, jer će ti kasnije biti lakše da se usavršavaš. To ćeš učiniti izborom odgovarajuće srednje škole, a obrazovni profil Elektrotehničar informacionih tehnologija sadrži predmete koji će te pripremiti za dalje školovanje, bilo da se odlučiš da želiš da postaneš programer, QA tester ili nešto treće.

Za sve informacije o cenama školarina u Eltnoj školi, kao i o obrazovnom profilu Elektrotehničar informacionih tehnologija, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.