Zašto je plan i program Elektrotehničar informacionih tehnologija najbolji?

Plan i program IT smera u Elitnoj skoli

Ako te računari oduvek zanimaju i ako možeš sebe da zamisliš kao neku vrstu programera u budućnosti, verovatno ćeš se odlučiti za upisivanje IT smera u srednjoj stručnoj školi ili gimnaziji. Međutim, kog smera i u kojoj školi?

U državnim i privatnim srednjim školama u Srbiji ističu se 3 popularna smera iz IT oblasti: administrator računarskih mreža, elektrotehničar računara i elektrotehničar informacionih tehnologija. Iako ovi smerovi zvuče slično, među njima postoji nekoliko ključnih razlika. 

Kako biste bili sigurni koji smer je pravi izbor, predstavljamo vam sve opcije.

Koje su sličnosti i razlike između ova 3 smera?

Iako se na sva 3 pomenuta smera učenici podučavaju osnovnim veštinama potrebnim za IT karijeru, fokus svakog smera je različit, što se ogleda u planu i programu. Učenici se na svakom od smerova upoznaju sa svim aspektima rada računara – hardverom, softverom i računarskim mrežama, ali se kroz razlike u stručnim predmetima usmeravaju ka jednom od njih.

Administrator računarskih mreža

Smer Administrator računarskih mreža stavlja fokus na rad sa računarskim mrežama. Učenik se na predmetima poput Mrežni operativni sistemi, Aplikativni softver i Administriranje računarskih mreža osposobljava za instaliranje operativnih sistema, konfigurisanje servera za mrežni rad i testiranje i otklanjanje grešaka unutar servera.

Ovaj smer prikladan je za učenike koji planiraju da upišu neki od IT smerova na fakultetu, ali i za one koji odluče da završe svoje obrazovanje sa velikom maturom. Za ovim kadrom postoji solidna potražnja, jer je skoro svakoj većoj firmi potreban administrator interne mreže.

Elektrotehničar računara

U IT svetu, elektrotehničari računara su praktičari. Njihov posao podrazumeva servisiranje i održavanje računara i računarskih sistema i opreme. Dakle, prvenstveno se bave hardverom, te se plan i program smera Elektrotehničar računara baziraju na praktičnom radu sa hadverom kroz stručne predmete poput Elektronike, Električnog merenja, ali i Programiranja.

Nakon završenog četvorogodišnjeg obrazovanja, postoji mogučnost nastavka školovanja, ali i zaposlenja u servisima ili različitim firmama na poziciji servisera.

Elektrotehničar informacionih tehnologija

Uslovno rečeno,  obrazovni profil Elektrotehničar informacionih tehnologija je nasveobuhvatnija i najopštija od ove tri opcije. Ovaj smer zamišljen je tako da pripremi učenike za nastavak obrazovanja na bilo kom smeru iz IT oblasti na fakultetima i visokim školama.

Stručni predmeti na ovom smeru pokrivaju sve aspekte rada na računaru, uz fokus na programiranje i kreiranje veb stranica i aplikacija.

Zašto je smer Elektrotehničar informacionih tehnologija najbolji izbor?

Plan i program smera Elektrotehničar informacionih tehnologija po mišljenju mnogih najbolja je opcija za srednje obrazovanje iz IT oblasti.

Ono što čini ovaj smer najpoželjnijim je činjenica da priprema učenike za sve računarske smerove na fakultetima i visokim školama, od elektrotehnike, preko softverskog inženjeringa, pa sve do grafičkog dizajna, što je veliko olakšanje za sve učenike koji nisu 100% sigurni kojim IT zanimanjem žele da se bave.

Plan i program ovog smera veoma su raznovrsni. Pored opštih predmeta, učenici izučavaju uskostručne predmete iz različitih oblasti računarstva: Programiranje, Aplikativni softveri, Veb dizajn, Elektronsko poslovanje, Računarska grafika i multimedija i slično.

Celokupan spisak predmeta potražite na stranici smera Elektrotehničar informacionih tehnologija.

Zasto je smer elektrotehnicar informacionih tehnologija najbolji

Kako izgleda nastava na EIT obrazovnom profilu?

U Elitnoj privatnoj gimnaziji i ekonomskoj školi, sva nastava je interaktivnog karaktera, te učenici stiču mnogo praktičnog iskustva kroz koje se osposobljava za samostalni rad. Po završetku, učenici imaju dobru osnovu iz svih oblasti računarstva, što višestruko olakšava upis na bilo koji IT smer i studiranje.

Na završnim godinama postoji i mogućnost organizovanja prakse u poznatim novosadskim programerskim kompanijama, što pruža sjajan uvid u to kako zaista izgleda jedan radni dan programera i posao koji on obavlja.

Dakle, smer EIT je najbolji izbor za srednje obrazovanje iz IT oblasti?

Ukratko rečeno, da. Učenici sa završenim smerom Elektrotehničar informacionih tehnologija u prednosti su u odnosu na učenike sa diplomom nekog drugog računarskog smera. Sposobni su za mnogo širi spektar zaposlenja i bolje će se snaći i istaći na IT studijama.

Zato, ako želiš obrazovanje koje te sprema za interesantan i perspektivan posao sa nizom pogodnosti, zakaži konsultacije i rezerviši svoje mesto na vreme!