Žene u IT industriji u Srbiji

pexels-pavel-danilyuk-7658351

Prva asocijacija na spominjanje IT sektora jesu kancelarije pune računara i programera, uglavnom muškaraca. Da se ta slika poslednjih godina u Srbiji značajano menja potvrđuje sve veći broj dama koje svoju budućnost vide u IT sektoru.

Prema podacima programa „Prekvalifikacije za IT” koji organizuje kabinet predsednice Vlade Srbije, od prijavljenih 1.489 kandidata više od polovine, tačnije 55 odsto čine žene, što je dobra vest jer većinu zaposlenih u IT sektoru u Srbiji. Zahvaljujući ovom programu od 2017. godine obučeno je više od 2.200 polaznika, a nakon obuka blizu 35 odsto polaznika se zaposlilo u IT sektoru.

Podaci najvećeg srpskog sajta za zapošljavanje IT kandidata  w­ww­.h­elloworld­.r­s govore da se situacija na tržištu rada menja, te je svaki treći kandidat koji je u potrazi za takvim poslom pripadnica lepšeg pola. IT je najbrže rastuća industrija koja se susreće s ogromnim deficitom kvalitetne radne snage.

Prema proceni kompanije „Majkrosoft”, broj zaposlenih u ovoj industriji u Srbiji do 2025. godine, mogao bi da poraste do 120.000 ljudi, a to bi značilo da će se i veći broj žena odlučivati za ulazak u svet IKT.

Istraživanje „Puls srpske IT zajednice”, u pogledu zadovoljstva radnim mestom, pokazuje da je 82 odsto ispitanika izrazilo zadovoljstvo poslom. Na zadovoljstvo definitivno utiču i beneficije zaposlenih u IT-u, kao što su fleksibilno radno vreme, rad od kuće, kao i edukacije (obuke).

Kako žene navode, prvi i osnovni razlog za posao u IT industriji je viša zarada, izazovniji projekti i ono što je bitno jeste takozvani radno životni balans, odnosno da se njihovo radno angažovanje završava nakon predviđenih osam sati i da nakon toga imaju vremena za porodicu.

Trenutno, IKT je najveća izvozna grana, kao i da je u ovom sektoru danas je zaposleni 43.500 ljudi.

Prema podacima koje je sajt www.helloworld.rs dosad prikupio, prosečna plata u IT sektoru u 2021. iznosila je više od 1.500 evra, dok se ove godine očekuje rast i od 30 odsto.

Da IT stručnjaci u Srbiji zarađuju visoke iznose pokazuje i podatak sa platforme IT insajder gde je moguće informisati se o poslodavcima u IT industriji i pročitati iskustva o radu. Najveću platu ima senior softver developer, od čak 8.500 evra.