Šta posle srednje škole: da li nastaviti školovanje ili se zaposliti?

Šta posle srednje škole: da li nastaviti školovanje ili se zaposliti?

Jedna od čestih dilema srednjoškolaca, ali i osnovaca koji već sada razmišljaju o svojoj budućnosti je da li nakon završene srednje škole ići dalje, tj. da li upisivati fakultet ili višu školu i nastaviti školovanje.

Odgovor na ovo pitanje nije baš jednostavno dati i zavisi od mnogo faktora. Hajde da sagledamo stvar iz više uglova i pokušamo da odgovorimo na ovo pitanje.

Da li odluka zavisi od izbora srednje škole?

Izbor srednje škole je bitan, ali nije presudan. To znači da, ako se odlučiš za srednju stručnu školu i izabereš određeni smer, možeš kasnije da se predomisliš i studiraš nešto sasvim drugo. Naravno, nije moguće baš posle svake srednje škole upisati bilo šta. Na primer, medicinu možeš da studiraš samo nakon završene gimnazije ili srednje medicinske škole.

Kad smo već kod gimnazije, učenici koji krenu tim putem treba da nastave na fakultet. Gotovo da nema dobro plaćenog posla koji se može raditi samo sa završenom gimnazijom.

S druge strane, ako se odlučiš za trogodišnju stručnu školu, nakon toga ćeš odmah tražiti praksu pa posao. Fakultet se ne može upisati nakon trogodišnje srednje škole, mada postoji opcija doškolovavanja ukoliko u međuvremenu promeniš mišljenje.

Završena trogodišnja srednja škola ne znači nužno da te nakon toga čeka slabo plaćen posao. U našoj zemlji postoji potreba za takvim profilima, pa ako se trudiš i vredno radiš, tvoj posao ti može doneti i dobru zaradu.

Nastaviti školovanje ili se zaposliti - da li odluka zavisi od izbora srednje škole?

Šta nakon četvorogodišnje srednje škole?

Nakon četvorogodišnje srednje stručne škole preporučljivo je nastaviti školovanje, ali nije neophodno – sve zavisi od mogućnosti i interesovanja. Preporuka je ipak nastaviti iz razloga što je danas fakultetsko obrazovanje znatno dostupnije nego u prošlosti i izbor je veći.

Svake godine na fakultete se upisuje veliki broj studenata, te je konkurencija veća. Naravno, lakše se dolazi do posla sa fakultetskom diplomom, nego sa diplomom srednje škole i već početna plata je veća, kao i mogućnost za napredovanje.

Opet, sve zavisi koju srednju školu izabereš i kolika je potreba na tržištu za određenim zanimanjem.

Koja zanimanja su trenutno najtraženija?

Kao što se može primetiti, već godinama unazad najaktuelnija zanimanja vezana su za IT industriju. Predviđanja pokazuju da će se ovaj trend nastaviti i da će i u budućnosti IT stručnjaci biti najtraženiji. Što se tiče srednjih škola, IT smerovi su dosta popularni. Oni su pravi izbor za sve koji žele da se nadalje bave nekim postom u IT-u.

Obrazovni profil Elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj školi osmišljen je tako da učenike uvede i pripremi za IT svet i dalju karijeru u ovoj oblasti. Preporučljivo je da se školovanje nastavi i na fakultetu, kako bi se steklo što više znanja i došlo do što bolje pozicije već u samom startu.

Koja zanimanja su trenutno najtraženija?

Koji smer da izaberem ako ne želim da idem na fakultet?

U određenim oblastima, imati završen fakultet je velika prednost, ali postoji dosta interesantnih smerova s kojima možeš lako doći do posla odmah po završetku srednje škole. Jedan od tih je i Kulinarski tehničar. Kao što smo već pisali u članku Šta sve može da radi Kulinarski tehničar, popularnost restorana i hrane za poneti je sve veća, pa tako i potreba za dobrim kuvarima. Mogućnost napretka je velika, kao i mogućnost dobre zarade.

Za one koji vole putovanja i egzotične destinacije ili pak rad u hotelima i otmenim odmaralištima, tu je smer Turistički tehničar. A za one kojima je privlačan rad u kancelarijskom okruženju, Ekonomski tehničar može biti pravi izbor.

Kako da donesem pravu odluku?

Šta posle srednje škole, da li nastaviti školovanje ili se zaposliti, nije laka odluka. Olakšavajuća okolnost je da nijedna odluka ne mora da bude presudna i u redu je da promeniš mišljenje. Ako nisi siguran da želiš da studiraš, bolje je da izbegavaš gimnazije i upišeš stručnu školu nakon koje ćeš odmah moći da se zaposliš. Ukoliko se predomisliš tokom školovanja, možeš produžiti na fakultet. Fakultet možeš da upišeš i nakon nekoliko godina ukoliko ti bude potrebno doškolovavanje.

Ukoliko te interesuje neki od aktuelnih smerova u našoj školi, sve informacije možeš pronaći na našem sajtu. Možeš nas i lično posetiti ili kontaktirati. Informacije o adresi i brojevima telefona pronaći ćeš na našoj stranici Kontakt.