Kako da lakše savladaš osnove programiranja

Saveti koji će ti pomoći da lakše savladaš osnove programiranja

Ako se interesuješ za programiranje i sve više shvataš da je to pravi izbor za tebe, sigurno već znaš koje su prednosti ovog posla i šta da očekuješ od IT industrije. Isto tako treba da znaš da je potrebno dosta truda i učenja, a kasnije i vrednog rada da bi postao uspešan programer.

Mnogi sada već uspešni programeri priznaju da im je početak bio najteži. Još teže je bilo onima koji se nisu odmah školovali za to, nego su se kasnije prekvalifikovali i učili programiranje sami ili uz pomoć kurseva. Ali, neka te to ne plaši.

Pročitaj naše savete koji će ti pomoći da lakše savladaš osnove programiranja.

Da li mogu sam da naučim programiranje?

Možeš, naravno, ali to je najteži i najduži put. Materijali iz kojih ćeš učiti, lako su dostupni – od video kurseva namenjenih apsolutnim početnicima, do vrlo ozbiljne literature. Iako na internetu zaista ima dosta kosrisnih informacija, samostalno učenje bilo čega je komplikovano.

Pomisli samo na učenje jezika – kad bi tako lako bilo naučiti strani jezik online, škole engleskog ne bi ni postojale. Nastavnici su školovani i obučeni za rad sa decom i ljudima i znaju kojim redom predstaviti gradivo, kako im pomoći da savladaju najteži deo i kako pomoći i pružiti pravu vrstu podrške ako neko ima problema sa određenom oblasti.

Mentorska podrška je jako bitna i skratiće vreme učenja.

Da li mogu sam da naučim programiranje?Izvor fotografije: Pexels

Zašto je izbor prave srednje škole bitan?

Ukoliko kreneš sam, to može biti konfuzno, jer tvoj proces učenja nema nikakvu strukturu. Da bi ti bilo lakše da savladaš osnove, izaberi pravu srednju školu da bi dobio odličan temelj za usavršavanje u bilo kom programskom jeziku. Adekvatna srednja škola će te na pravi način pripremiti za ulazak u svet programiranja. Predmeti su raspoređeni po godinama, od osnova ka ozbiljnijem gradivu i tek kad savladaš određenu oblast, spreman si za sledeći korak. Učenje je postepeno i polako, da bi učenici razumeli svaki deo na pravi način i savladali pa kasnije nadograđivali svoje znanje. U suprotnom, dolazi do rupa u znanju i frustracija.

Na smeru Elektrotehničar informacionih tehnologija u Elitnoj ekonomskoj školi savladaćeš svaki korak postepeno i uz adekvatnu podršku nastavnika.

Da li mi je ono što učimo u školi dovoljno?

Ono što se uči u srednjoj školi na smeru za programiranje dovoljno je da savladaš osnove. Ipak, ako želiš da učiš više i postaneš što bolji u programiranju, dosta toga možeš da radiš i sam. Kao što smo već pomenuli, na internetu postoji dosta literature koja ti može pomoći, ali i besplatnih ili vrlo povoljnih kurseva.

Isto tako, kod kuće uvek možeš dodatno vežbati i primenjivati ono što si naučio u školi. Koristi svoj računar za istrazivački rad i sakupljanje relevantnih činjenica. Takođe, ako si u prilici da dobiješ pomoć ili mentorstvo od nekog ko se već bavi time, to bi ti dalo veliku prednost.

Da li mi je ono što učimo u školi dovoljno na smeru programiranja?Izvor fotografije: Pexels

Šta dalje?

Nakon što savladaš osnove, potrebno je da se fokusiraš na savladavanje jednog programskog jezika. U ovom tekstu možeš pročitati koji programski jezici su najbolji za one koji tek ulaze u svet programiranja: Programski jezici koje je korisno savladati.

Ne zaboravi da ovaj posao, kao i svaki drugi, zahteva stalno učenje i rad na sebi i svojim veštinama. Ako jednog dana odlučiš da programiranje možda i nije poziv za tebe, IT nudi veliki broj sličnih, a opet jedinstvenih karijera.

Možeš da se odlučiš i za web dizajn, a poznavanje programskih jezika je svakako velika prednost. Takoše, QA tester je još jedan posao koji može biti interesantan. U ovom članku pogledaj još zanimljivih opcija: Profesije budućnosti – 11 IT zanimanja za sigurnu karijeru.

Zaključak

Najbolji i najlakši način da savladaš osnove je izbor prave srednje škole. Smer Elektrotehničar informacionih tehnologija struktuiran je tako da pruži sva teorijska znanja i praktične veštine potrebne za obavljanje osnovnih zadataka u bilo kojoj profesiji iz IT oblasti, kao i jak temelj za dalje školovanje.

Zato rezerviši svoje mesto na vreme kreni ka svom cilju. Za sve informacije o cenama školarina u Elitnoj školi, kao i o obrazovnom profilu Elektrotehničar informacionih tehnologija, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.