Šta radi programer mobilnih aplikacija i kako da počnem time da se bavim?

Šta radi programer mobilnih aplikacija i kako da počnem time da se bavim?

Savladavanje osnova programiranja pruža brojne mogućnosti za dalje usavršavanje. Kada se upoznaš sa osnovnim principima programiranja i naučiš neki od jednostavnijih programskih jezika, možeš da istražiš široku oblast IT-ja i pronađeš karijeru koja ti savršeno odgovara.

Naša zemlja se u poslednjih nekoliko godina razvila u ogromno IT tržište, pa je tako potražnja za svim profilima programera veoma velika. To je sjajno, jer omogućava svakome da se bavi baš onim segmentom informacionih tehnologija koji ga zanima.

Ovog puta, predstavljamo vam zanimanje programer mobilnih aplikacija.

Šta radi programer mobilnih aplikacija?

Programer mobilnih aplikacija zadužen je za osmišljavanje, projektovanje i razvijanje aplikacija za mobilne telefone, iliti, Mobile Development. Koristeći posebne programske jezike i alatke namenjene za mobilne platforme, programeri mobilnih aplikacija rade na aplikacijama za Android, iOS, ili oba sistema.

Oni kreiraju sve aplikacije koje su dostupne za telefone, od najjednostavnijih, do onih kompleksnih i naprednih.

Koja znanja su mi potrebna da postanem programer mobilnih aplikacija?

Programeri mobilnih aplikacija specijalizuju se za rad na pametnim uređajima malih ekrana – telefonima i tabletima.

Razvoj aplikacija za ove uređaje zahteva poznavanje programskih jezika koje koriste platforme Android i iOS. To su prvenstveno Java, JavaScript, Swift (posebno razvijen za Apple proizvode), C#, i još nekoliko programskih jezika.

Zatim, mora da bude upoznat sa principima funkcionisanja razvojnog okruženja (platforme za kodiranje) Android Studio, koji se koristi za razvoj aplikacija za sve verzije Android platforme, i/ili sa Xcode razvojnim okruženjem koje je razvila kompanija Apple.

Za kraj, programer mobilnih aplikacija mora biti upoznat i sa osnovama dizajna, kako bi mogao da kreira specifičan interfejs koji je prilagođen za male ekrane.

Koja znanja su mi potrebna da postanem programer mobilnih aplikacija?

Izvor fotografije: Pexels

Šta to ima uspešan programer mobilnih aplikacija?

Savremeni čovek zahteva sve više i više od svog telefona. Mnogi aspekti života slili su se u pametni telefon i mnogi od nas znatno više vremena provode na telefonu nego za računarom.

Stoga, uspešan programer mobilnih aplikacija mora da bude maštovit i pronalazi nove načine za upotrebu tehnologije mobilnih telefona.

Pored toga, programer mobilnih aplikacija mora da bude striktno fokusiran na iskustvo korisnika, jer prosečan korisnik od mobilnih aplikacija prvenstveno zahteva praktičnost i lakoću korišćenja. Zato je za ovo zanimanje ključno razvijeno kritičko mišljenje, ali i sposobnost da se staviš u ulogu korisnika različitih profila i pokušaš da razumeš njihove potrebe.

Kao i u bilo kom poslu, ključ uspeha programera mobilnih aplikacija je u dobroj komunikaciji. Sposobnost rada u timu veoma je bitna i najuspešniji programeri nisu oni koji znaju najviše programskih jezika, već oni koji znaju kako da na pravi način doprinesu ostvarivanju zajedničkog cilja.

Za kraj, osećaj za biznis je nešto što je korisno u svakom poslu. Ukoliko pored razvijenih programerskih veština i emocionalne inteligencije poseduješ i njuh za aktuelne potrebe potrošača i umeš da prepoznaš dobru priliku, možeš da računaš na izuzetnu karijeru.

Gde rade programeri mobilnih aplikacija?

Programer mobilnih aplikacija može da bude zaposlen u kompaniji koja se bavi razvojem aplikacija za uređaje malih ekrana, ili da radi kao nezavisni frilenser na različitim projektima.

Obe opcije imaju svoje prednosti i mane.

Rad u timu svakako je stimulativan i podstiče razvoj novih ideja, ali ne odgovara svakome fiksno radno vreme. S druge strane, frilenseri imaju slobodu da sami organizuju svoje vreme i biraju projekte na kojima će raditi, ali “probiti se” kao frilenser predstavlja proces i retko ko uspe preko noći.

Ima li posla za programere mobilnih aplikacija?

Dok god ljudi koriste telefone, posla za programere mobilnih aplikacija će biti. Dakle, zauvek.

Tržište mobilnih aplikacija je u stalnom rastu i razvoju. Na svetskom nivou, zarada u ovoj oblasti prelazi 900 milijardi dolara godišnje. Broj IT kompanija koje se bave Mobile Development-om je ogroman – uđite u Play prodavnicu i pogledajte koliko samo različitih publisher-a ima i koliko skidanja imaju sve te aplikacije! Uverićete se da je zanimanje programer mobilnih aplikacija itekako sigurno i unosno.

Izvor fotografije: Pexels

Koliko zarađuje programer mobilnih aplikacija?

Najzad ćemo se pozabaviti i ciframa.

Kao i kod svakog IT zanimanja, visina prihoda zavisi od senioriteta – juniori zarađuju najmanje, ali i dalje znatno više nego početnici u mnogim drugim poslovima, a seniori zarađuju i do 5 puta više.

U Srbiji, prosečna plata programera mobilnih aplikacija nije ispod €1000. Na godišenjam nivou, programer mobilnih aplikacija u Nemačkoj zaradi oko €50 000, a u Americi nešto više – oko $100 000.

Zvuči sjajno! Kako da postanem programer mobilnih aplikacija?

Ukoliko je ovo zanimanje nešto čime želiš da se baviš, za početak moraš dobro da savladaš osnove računarstva. Smer Elektrotehničar informacionih tehnologija pružiće ti sva neophodna znanja i veštine koje su ti potrebne za razvoj karijere u IT sektoru.

Nakon srednjeg obrazovanja, možeš izabrati opšte IT studije, ili upisati kurs posvećen programiranju baš mobilnih aplikacija. Opšte znanje je svakako korisno, ali ukoliko unapred znaš tačno kojim IT zanimanjem želiš da se baviš, izučavanje uskostručnih predmeta je možda efikasniji put.

Kada savladaš sve neophodne veštine, posao ćeš naći dosta brzo. Sam Novi Sad prepun je IT kompanija u potrazi za mladim programerima mobilnih aplikacija, a uz mogućnosti koje nudi savremena tehnologija, dostupan ti je ceo svet!

Za sve informacije o cenama školarina u Elitnoj školi, kao i o obrazovnom profilu Elektrotehničar informacionih tehnologija, pozivamo buduće učenike i njihove roditelje da zakažu konsultaciju i posete nas lično u prostorijama škole, ili da nas kontaktiraju putem telefona ili kontakt forme na stranici Kontakt.